Tym razem pyszne pierożki kebabowe z czarnuszką. Ta bardzo smaczna przekąska to idealny poczęstunek dla gości, podczas rodzinnych spotkań, ale także świetna przekąska do pracy, czy na wycieczkę.
Domowe pierożki kebabowe możemy przygotować z ulubionym farszem, najczęściej jest to kurczak z dodatkiem warzyw, takich jak kukurydza, papryka, cebula. Pierożki kebabowe najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy
Kto się skusi na domowe pierożki kebabowe z czarnuszką? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Ciasto:
- 800 g mąki pszennej typu 450
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 450 ml wody
- 2 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- czarnuszka – do posypania
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 sera żółtego starego na tarce
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka przyprawy do gyrosa
- łyżka papryki słodkiej
- 2 szczypty chili
- sól, pieprz,
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Ciasto
- W misce umieszczamy drożdże, cukier, wodę, mieszamy i odstawiamy zaczyn około na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy, jajko, roztopione masło i rozczyn z drożdży.
- Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy. Smażymy na patelni.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę.
- Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pozostawimy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20-25 min do zrumienienia.
Zrobiłam! Wyszły pyszne!
Ekstra… Wszystkim smakowaly