Rolada szpinakowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska szpinakowa, serwowana z kremowym serkiem i wędzonym na zimno łososiem. Moim zdaniem to idealne połączenie smakowe, ponieważ wszystkie te składniki świetnie do siebie pasują.
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym to idealna przekąska, która sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Przygotowanie takiej rolady jest naprawdę bardzo proste, dlatego każdy z Was sobie poradzi, nawet jeśli będzie ją robić po raz pierwszy.
Do przygotowania rolady szpinakowej można użyć świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Ja użyłam mrożonego, ponieważ akurat taki miałam w domu. Świeży szpinak będzie trzeba wcześniej zblendować. W przypadku świeżego szpinaku rolada będzie miała intensywniejszą barwę.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych przekąsek i przystawek do zapoznania się z moim przepisem na pyszną roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Jest bardzo smaczna i szybko znika z talerzy. Na pewno posmakuje i Wam!
PRZEPIS NA ROLADĘ SZPINAKOWĄ Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki
- 250 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonego łososia
- 1 serek śmietankowy typu Almette
Wykonanie
- Na odrobinie oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach na patelnię wykładamy mrożony szpinak. Całość dusimy do momentu, aż ze szpinaku odparuje woda.
- Kolejno dodajemy łyżkę śmietany, całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy przez kilka minut, aż cała masa odpowiednio zgęstnieje. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Białka oddzielamy od żółtek. Do masy szpinakowej dodajemy żółtka, 2 łyżki mąki, wszystko ze sobą mieszamy, tworząc jednolitą masę.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy do masy szpinakowej, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią masę szpinakową, dokładnie ją rozsmarowując. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Gotowe ciasto szpinakowe odstawiamy do przestygnięcia.
- Na przestygnięte ciasto szpinakowe wykładamy serek śmietankowy, dokładnie go rozsmarowując po całej powierzchni. Następnie na serek wykładamy wędzonego łososia, Całość zwijamy ciasno w roladę, owijamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu kroimy na roladki o szerokości około 2 cm.
A śmietanka 18% kwaśna czy słodka
kwaśna 🙂