Delikatna ryba w kremowym sosie z dodatkiem koperku. Brzmi smacznie prawda? Tak właśnie smakuje to danie.
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad, nie tylko w piątek. Danie to nie tylko super smakuje, ale również świetnie wygląda. Soczysta ryba otulona kremowym sosem z dodatkiem świeżego koperku z pewnością posmakuje każdemu.
Poniżej znajdziecie prosty przepis, gdzie w kilku krokach opisałam jak przygotować rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Nie ma w nim nic skomplikowanego, przepis jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu.
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
- 2 łyżki oliwy
- mąka
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 150 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Rybę rozmrażamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, z obu stron. Następnie obtaczamy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy rybę z obu stron.
- Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na łyżce masła. Wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, by połączyła się z tłuszczem, tworząc zasmażkę.
- Na patelnię wlewamy mleko oraz śmietankę, energicznie mieszamy, podgrzewając do momentu zgęstnienia sosu.
- Do sosu dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy kawałki ryby. Całość podgrzewamy przez około 2 minuty.