Sałatka autorska to rewelacyjna przekąska, która powstała w naszym domu podczas wizji twórczej mojego męża. Jest wielkim miłośnikiem sera pleśniowego i postanowił połączyć go tym razem nie klasycznie z szynką parmeńską i gruszką, a z klasyczną szynką. Sałatkę z serem pleśniowym i szynką parmeńska z pewnością dobrze znacie, jeśli nie, tutaj znajdziecie przepis: sałatka z serem pleśniowym i szynką parmeńską.
Do przygotowania sałatki autorskiej potrzebujemy sera pleśniowego, rukoli, suszonych pomidorów, szynki oraz makaronu. Dodatkowo przed podaniem sałatkę łączymy z delikatnym sosem, który podkreśla jej smak.
Taka sałatka autorska to idealny pomysł na domowe imprezy, czy spotkania ze znajomymi. U nas właśnie na taką okazję została przygotowana i na pewno przygotowujemy ją jeszcze nie raz, bo każdemu bardzo smakowała.
SAŁATKA AUTORSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g makaronu kokardki
- 1/2 opakowania rukoli
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 250 g szynki w kostce
- 100 g sera pleśniowego
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Szynkę oraz ser pleśniowy kroimy w kosteczkę.
- Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
- Do miski przekładamy rukolę, ugotowany makaron, pokrojone suszone pomidory, szynkę oraz ser pleśniowy. Dodajemy sos i mieszamy.