Sałatki bardzo często pojawiają się w naszych domach w różnych odsłonach i połączeniach smakowych. Bardzo często robimy ją z przepisu, ale dodajemy coś od siebie, tworząc całkiem inny i nowy smak. Domowe sałatki pojawiają się szczególnie na świętach, czy rodzinnych spotkaniach. Zabieramy je także do pracy czy szykujemy na kolację.
W naszym domu w ostatnim czasie zagościła sałatka na medal. To nazwa wymyślona przez moich domowników, ponieważ naprawdę jest przepyszna i zasługuje na medal. Głównym składnikiem sałatki jest brokuł, który nadaje jej świeżości i pięknego zielonego koloru. Uwielbiam dużo zieleni w sałatkach. Dodatkowo do jej przygotowania potrzebujemy szynki, sera żółtego, jajek i czerwonej cebuli. Ponadto do sałatki należy również przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu oraz czosnku.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszną sałatkę na medal. Idealna na święta, domowe imprezy czy na kolację. Jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
SAŁATKA NA MEDAL – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 250 g szynki
- 150 g żółtego sera
- 5 jajek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. U mnie czas gotowania to około 7 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
- Szynkę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, cebulę kroimy w kosteczkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy.