Sałatka z brokułem i migdałami to bardzo smaczna, lekka i kolorowa sałatka. Jest bardzo prosta do zrobienia i do tego przepyszna! Świetnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę czy na święta. Pięknie prezentuje się na stole i składa się z prostych składników.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy brokuła, jajek, świeżego ogórka, pomidorków koktajlowych i prażonych migdałów. Całość udekorowana delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Sałatka z brokułem i migdałami jest naprawdę przepyszna! Przekonacie się sami, zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- 1 ogórek świeży
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki prażonych migdałów
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki.
- Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli, cukru oraz odrobiną soku z cytryny. Na gotującą się wodę przełożyć brokuła i gotować ok. 5-7 minut. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
- Ogórka obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na półmisek wyłożyć ugotowanego brokuła, jajka, ogórki, pomidorki koktajlowe. Całość polać sosem i posypać prażonymi migdałami.