Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami

Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami

Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami – lekka sałatka na lunch i na grilla

Lekka, kolorowa i pełna smaku sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, która świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla, jak i samodzielna przekąska do pracy czy na kolację. Połączenie słonej fety, soczystych, lekko słodkawych pomidorków koktajlowych i kukurydzy tworzy idealną harmonię smaków. Całość podkreśla wyrazista cebula czerwona i delikatny sos na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu i czosnku.

Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi jest prosta i szybka w przygotowaniu – gotowa w zaledwie kilka minut! Zapraszam na przepis!

SAŁATKA Z FETĄ, KUKURYDZĄ I POMIDOTKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula czerwona

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ser feta pokroić w kosteczkę. 

  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. 

  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. 

  • Kukurydzę odsączyć z zalewy. 

  • Oliwę wymieszać z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. 

  • Do miski przełożyć roszponkę, dodać ser feta, pomidorki, kukurydzę i cebulę. Polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. 
Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi
Sałatka z fetą i pomidorkami
Sałatka z fetą kukurydzą i cebulą
sałatka z fetą kukurydzą i pomidorkami przepis

Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 678

Dodaj komentarz

20 − 11 =