
Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami – lekka sałatka na lunch i na grilla
Lekka, kolorowa i pełna smaku sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, która świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grilla, jak i samodzielna przekąska do pracy czy na kolację. Połączenie słonej fety, soczystych, lekko słodkawych pomidorków koktajlowych i kukurydzy tworzy idealną harmonię smaków. Całość podkreśla wyrazista cebula czerwona i delikatny sos na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu i czosnku.
Sałatka z fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi jest prosta i szybka w przygotowaniu – gotowa w zaledwie kilka minut! Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z FETĄ, KUKURYDZĄ I POMIDOTKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie roszponki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g sera feta
- 1 cebula czerwona
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ser feta pokroić w kosteczkę.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Oliwę wymieszać z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Do miski przełożyć roszponkę, dodać ser feta, pomidorki, kukurydzę i cebulę. Polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać.



