
Sernik to jeden z najbardziej uwielbianych ciast na całym świecie. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że trudno mu się oprzeć.
Dziś przedstawiamy wam sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Chrupiący ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i owocowa nuta w postaci musu malinowego to połączenie wręcz idealne. Taki deser świetnie sprawdzi się na urodziny, święta, a także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.
Dlaczego warto przygotować sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym?
Wyjątkowy smak – harmonijne połączenie słodyczy i owocowej świeżości.
Prostota wykonania – łatwo dostępne składniki i minimum pracy.
Efektowny wygląd – intensywnie czerwony mus malinowy pięknie kontrastuje z kremowym wnętrzem.
Mam nadzieję, że te kilka argumentów przekonuje Cię do wypróbowania naszego przepisu na sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na sernik z borówkami i polewą z białej czekolady.
SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE Z MUSEM MALINOWYM PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 80 min
Składniki
Spód
- ciasteczka zbożowe – 200 g
- roztopione masło – 50 g
Masa serowa
- twaróg na sernik z wiaderka – 700 g
- ser w kostce półtłusty – 500 g
- cukier – 150 g
- cukier wanilinowy – 1 małe opakowanie
- jajka – 7 sztuk
- budyń wanilinowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 40 g
Mus malinowy
- maliny (świeże lub mrożone) – ok. 250 g
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- woda – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
Przygotowanie
Jajka oraz sery powinny mieć temp, pokojową.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia.
- Spód: ciasteczka zbożowe rozdrabniam na miał, dodaję płynne masło i mieszam. Ciasteczkami wykładam spód blaszki i dokładnie ugniatam. Wstawiam na chwilę do lodówki.
- Masa serowa: Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Ubijam na puszystą pianę.
- Ser w kostce rozdrabniam blenderem. Dodaję do niego twaróg z wiaderka, mąkę pszenną oraz proszek budyniowy. Całość miksuję na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Masę serową stopniowo dodaję do ubitych jajek i delikatnie mieszam do połączenia.
- Gotową masę przelewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekę 20 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę kolejne 60 minut.
- Po upieczeniu wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik na 30 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam go jeszcze na kolejne 15 minut.
- Po tym czasie sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
- Mus malinowy: maliny z cukrem podgrzewam w rondelku aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną wody i wlewam do malin cały czas mieszając. Podgrzewam jeszcze chwilę do uzyskania gęstej konsystencji i odstawiam do przestygnięcia. Następnie musem polewam sernik.


Polecamy również nasze inne serniki z owocami: