Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym

Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym

Sernik to jeden z najbardziej uwielbianych ciast na całym świecie. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że trudno mu się oprzeć.



Dziś przedstawiamy wam sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Chrupiący ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i owocowa nuta w postaci musu malinowego to połączenie wręcz idealne. Taki deser świetnie sprawdzi się na urodziny, święta, a także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.

Dlaczego warto przygotować sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym?

Wyjątkowy smak – harmonijne połączenie słodyczy i owocowej świeżości.

Prostota wykonania – łatwo dostępne składniki i minimum pracy.

Efektowny wygląd – intensywnie czerwony mus malinowy pięknie kontrastuje z kremowym wnętrzem.

Mam nadzieję, że te kilka argumentów przekonuje Cię do wypróbowania naszego przepisu na sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na sernik z borówkami i polewą z białej czekolady.

SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE Z MUSEM MALINOWYM PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 80 min

Składniki

Spód

  • ciasteczka zbożowe – 200 g
  • roztopione masło – 50 g

Masa serowa

  • twaróg na sernik z wiaderka – 700 g
  • ser w kostce półtłusty – 500 g
  • cukier – 150 g
  • cukier wanilinowy – 1 małe opakowanie
  • jajka – 7 sztuk
  • budyń wanilinowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 40 g

Mus malinowy

  • maliny (świeże lub mrożone) – ok. 250 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • woda – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżka


Przygotowanie

Jajka oraz sery powinny mieć temp, pokojową.

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia.
  2. Spód: ciasteczka zbożowe rozdrabniam na miał, dodaję płynne masło i mieszam. Ciasteczkami wykładam spód blaszki i dokładnie ugniatam. Wstawiam na chwilę do lodówki.
  3. Masa serowa: Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Ubijam na puszystą pianę.
  4. Ser w kostce rozdrabniam blenderem. Dodaję do niego twaróg z wiaderka, mąkę pszenną oraz proszek budyniowy. Całość miksuję na małych obrotach tylko do połączenia składników.
  5. Masę serową stopniowo dodaję do ubitych jajek i delikatnie mieszam do połączenia.
  6. Gotową masę przelewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekę 20 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę kolejne 60 minut.
  7. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik na 30 minut. Następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam go jeszcze na kolejne 15 minut.
  8. Po tym czasie sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
  9. Mus malinowy: maliny z cukrem podgrzewam w rondelku aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną wody i wlewam do malin cały czas mieszając. Podgrzewam jeszcze chwilę do uzyskania gęstej konsystencji i odstawiam do przestygnięcia. Następnie musem polewam sernik.


Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym
Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem malinowym przepis


Polecamy również nasze inne serniki z owocami:

Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 411

Dodaj komentarz

pięć × 5 =