Śledzie w sosie pomidorowym to idealna przekąska na każdą uroczystość. Impreza w domu, święta, sylwester to świetna okazja, by wypróbować przepis na śledzie w pomidorach, które są naprawdę smaczne. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali oczywiście śledzi, marchewki, papryki, cebuli, a także kukurydzy.
Śledzie w takiej kompozycji smakowej z pewnością Wam posmakują. Lekko kwaśny smak z dodatkiem słodkiego akcentu przy użyciu miodu to prawdziwy raj dla podniebienia. Jeśli lubicie pikantne potrawy, możecie doprawić je szczyptą chilli.
Śledzie w sosie pomidorowym robi się naprawdę łatwo. Ważny jest fakt, aby zrobić je 2 dni wcześniej, aby wszystkie smaki się przeżarły. Wówczas śledzie będą smakowały naprawdę świetnie.
Macie ochotę wypróbować mój przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym? Jeśli tak, zapraszam poniżej, gdzie znajdziecie dokładny opis, jak je przygotować.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 460 g śledzi a’la matjias
- mała marchewka
- ½ puszki konserwowej kukurydzy
- papryka czerwona
- cebula
Składniki na sos:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel tabasco
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzie wypłukałam, osuszyłam i pokroiłam w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
- Paprykę pokroiłam w plasterki, cebulę w półplasterki.
- Marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach.
- Kukurydzę odsączyłam z zalewy.
- Wszystkie składniki na sos umieściłam w kubeczku i wymieszałam.
- W misce umieściłam wszystkie pokrojone składniki oraz sos. Całość dokładnie wymieszałam. Śledzie najlepiej pozostawić na 48h w lodówce, by całość się przeżarła.