Bardzo lekka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Idealna do dań obiadowych, a także przekąsek z grilla.
Ta surówka z kapusty pekińskiej jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Sos przygotowany jest na bazie jogurtu naturalnego z łyżką majonezu. Dzięki temu surówka nie jest ciężka i tłusta, lecz lekka i delikatna. Wszystkie składniki niezbędne do jej przygotowania zakupicie w każdym sklepie, a jej przygotowanie zajmie Wam mniej niż 15 minut.
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej to same witaminy, w które powinien być bogaty każdy posiłek. Dlatego też zachęcam do jej przygotowania w swoim domu. Zapraszam na przepis!
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- biała część pora
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę pekińską drobno siekamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora kroimy w półkrążki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Do miski przekładamy przygotowane składniki, dodajemy jogurt naturalny, majonez, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut, by smaki się przegryzły.