Szybkie ciasteczka makowe

Szybkie ciasteczka makowe to idealny pomysł na ekspresowe wypieki z makiem. Można je przygotować w kilka minut z dwóch prostych składników. 



Ciasteczka makowe przygotowane zostały z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej. Są bardzo delikatne i kruche i co najważniejsze pyszne. Jeśli macie ochotę na szybkie wypieki z makiem, ciasteczka makowe będą idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!

Składniki

  • 300 g masy makowej
  • 1 płat ciasta francuskiego

Dodatkowo

  • cukier puder
  • żółtko


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na kwadraty, u mnie wyszło ich 12. 
  • Na każdy kwadracik wykładamy porcję masy makowej i rozsmarowujemy na całej powierzchni, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. 
  • Dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą, tworząc kopertę. 
  • Gotowe koperty wykładamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 96

Dodaj komentarz

osiemnaście − 18 =