Szybkie ciasteczka makowe to idealny pomysł na ekspresowe wypieki z makiem. Można je przygotować w kilka minut z dwóch prostych składników.
Ciasteczka makowe przygotowane zostały z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej. Są bardzo delikatne i kruche i co najważniejsze pyszne. Jeśli macie ochotę na szybkie wypieki z makiem, ciasteczka makowe będą idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 300 g masy makowej
- 1 płat ciasta francuskiego
Dodatkowo
- cukier puder
- żółtko
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Dzielimy na kwadraty, u mnie wyszło ich 12.
- Na każdy kwadracik wykładamy porcję masy makowej i rozsmarowujemy na całej powierzchni, zostawiając 1 cm wolnego brzegu.
- Dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą, tworząc kopertę.
- Gotowe koperty wykładamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.