Paszteciki z farszem z kapusty kiszonej to nie tylko świetna przekąska, ale również jedna ze świątecznych potraw, która gości na stole w wielu domach.
Można je przygotować nie tylko na święta, ale także na inną nadarzającą się okazję w ciągu roku. Takie paszteciki to idealna przekąska na ciepło. Smakują rewelacyjnie, szczególnie z filiżanką ciepłego barszczyku.
Te przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami można przygotować naprawdę w ekspresowym tempie. Wystarczy przygotować farsz i zawinąć go w ciasto francuskie, następnie zapiec i gotowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. Smacznego!
SZYBKIE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 400 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 1 żółtko
- kminek
Wykonanie
- Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak by była w całości przykryta. Wstawiamy na gaz i gotujemy przez 40 minut, pod przykryciem. Po upływie czasu odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie za pomocą dłoni dokładnie odciskamy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy na złoty kolor. Kolejno dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez kilka minut, do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię z cebulką i pieczarkami i dusimy przez 5 minut. Dodajemy odciśniętą kapustę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki do smaku.
- Przygotowany farsz przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach.
- Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 prostokąty, wzdłuż dłuższego boku. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie każdy prostokąt zwijamy w rulonik, (łączeniem do dołu). Następnie każdy z ruloników dzielimy na roladki i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy żółtkiem i posypujemy kminkiem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, do zarumienienia.