Tym razem w naszym domu zagościł tatar z wędzonego łososia. Przygotowałam go na romantyczną kolację dla męża. Był zachwycony jego smakiem, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Domowy tatar z łososia jest bardzo prosty do zrobienia i świetnie smakuje. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że łosoś wędzony ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale jeśli jeszcze nie mieliście okazji kosztować tatara z łososia, polecam, bo jest naprawdę pyszny.
Tatar z łososia nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Wygląda niczym danie z drogiej restauracji, za które trzeba by było trochę zapłacić 😀 Takiego tatara polecam szczególnie na romantyczny wieczór, kolację w gronie znajomych, czy wizytę przyjaciół.
TATAR Z ŁOSOSIA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g wędzonego łososia
- 2 ogórki konserwowe
- 4 pieczarki marynowane
- 2 płaty papryki marynowanej
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka majonezu
- pieprz
* Liczba porcji: 2-3 w zależności od wielkości foremek
Wykonanie
- Paprykę marynowaną, ogórki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Łososia drobno siekamy za pomocą ostrego noża. Można również zmielić w maszynce do mięsa.
- Do miski przekładamy posiekane warzywa, posiekanego łososia, dodajemy majonez, pieprz. Ewentualnie można dodać odrobinę soli, ale należy z nią uważać, gdyż łosoś sam w sobie jest dosyć słony. Całość dokładnie mieszamy.
- Kokilki, małe miseczki lub filiżanki smarujemy oliwą i nakładamy do nich tatara. Dobrze ugniatamy łyżką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem delikatnie obkrajamy brzegi, by odlepić tatara od naczynia. Wykładamy tatara na talerz i dekorujemy wedle uznania.