Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety mielone pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni jak to zazwyczaj bywa. Pieczone kotlety mielone można uznać za o wiele lżejszą oraz smaczniejszą alternatywę dla tego typowego dla polskiej kuchni dania.
Dodatek pora sprawia że zwykłe kotlety mielone stają się bardziej aromatyczne w smaku, są soczyste i miękkie. Jeśli lubicie kotlety mielone, a znudziły Wam się już te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie. Z podanych składników wychodzi ok. 8 średniej wielkości kotlecików.
ZAPIEKANE KOTLETY MIELONE Z POREM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 por
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Pora umyć i pokroić w półkrążki
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać.
- Do mięsa wrzucić pokrojonego pora i ponownie całość wymieszać do połączenia.
- Następnie z masy formować średniej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając.
- Przygotowane kotlety przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 35 minut.
- Gotowe kotlety podawać z ulubionymi dodatkami.
Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować zapiekane kotlety mielone z porem.