Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Rozgrzewająca zupa czosnkowa, która doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jest niesamowicie smaczna i super łatwa do zrobienia. Jej intensywny smak i aromat zachwyci wasze podniebienia i ociepli wasze ciała.



Czosnek to wyjątkowe warzywo o szerokich zastosowaniach kulinarnych oraz wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Oto kilka z nich:

– ta niepozorna roślina ma właściwości przeciwzakrzepowe

– wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą

– pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi

Te zalety sprawiają, że nasza rozgrzewająca zupa czosnkowa to wyjątkowe danie zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym.

ZUPA CZOSNKOWA PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 godzina | Liczba porcji: 4

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie

1. Główki czosnku owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez ok. 20 minut.

2. Po upieczeniu czosnek odwinąć z foli i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłuskać upieczone ząbki.

3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.

4. Do garnka przełożyć cebulkę, czosnek, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz wlać bulion. Dodać tymianek oraz chilli. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. 

5. Po tym czasie zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.

6. Zupę czosnkową można podać z grzankami, kleksem śmietany i nasionami słonecznika.



Zupa czosnkowa przępis
Przepis na zupę czosnkową


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 44

Dodaj komentarz

10 − 1 =