Rozgrzewająca zupa czosnkowa, która doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jest niesamowicie smaczna i super łatwa do zrobienia. Jej intensywny smak i aromat zachwyci wasze podniebienia i ociepli wasze ciała.
Czosnek to wyjątkowe warzywo o szerokich zastosowaniach kulinarnych oraz wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Oto kilka z nich:
– ta niepozorna roślina ma właściwości przeciwzakrzepowe
– wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą
– pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
Te zalety sprawiają, że nasza rozgrzewająca zupa czosnkowa to wyjątkowe danie zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym.
ZUPA CZOSNKOWA PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 godzina | Liczba porcji: 4
Składniki
- 3 główki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta chilli
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
1. Główki czosnku owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez ok. 20 minut.
2. Po upieczeniu czosnek odwinąć z foli i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłuskać upieczone ząbki.
3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
4. Do garnka przełożyć cebulkę, czosnek, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz wlać bulion. Dodać tymianek oraz chilli. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
5. Po tym czasie zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.
6. Zupę czosnkową można podać z grzankami, kleksem śmietany i nasionami słonecznika.