Babka Wielkanocna powinna znaleźć się na każdym świątecznym stole! To symbol świąt Wielkanocnych i tradycja, którą warto przekazywać z pokolenia na pokolenie. Niestety wiele osób nie mając czasu w świątecznym natłoku obowiązków, kupuje w sklepie gotowe babki, które nie oszukujmy się, nie są smaczne. Najlepsze są domowe, samodzielnie przygotowane babki.
Wychodząc naprzeciw tym bardziej zapracowanym, przygotowałam dla Was ekspresową babkę, w której wystarczy jedynie wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Czas przygotowania tej babki to dosłownie 5 minut. Babka łyżką mieszana wychodzi przepyszna! Niesamowicie wilgotna, delikatna i aromatyczna. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
BABKA ŁYŻKĄ MIESZANA – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 5 jajek rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 200 ml mleka
- skórka + sok z połowy cytryny
Polewa
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- garść prażonych migdałów
Wykonanie
- Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbić jajka, dodać olej, mleko, skórkę i sok z połowy cytryny. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Do suchych składników przesypać mokre i wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej, udekorować nią babkę. Wierzch posypać prażonymi migdałami.