Przepyszna i idealna na Wielkanoc babka pomarańczowa bez miksera. Do przygotowania babki potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.
Ta Wielkanocna babka pomarańczowa jest bardzo posta i szybka w przygotowaniu, a do jej wykonania nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki, wstawić do piekarnika i babka gotowa. Babka pomarańczowa z tego przepisu wychodzi przepyszna! Jest mięciutka, wilgotna i pięknie pachnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania.
BABKA POMARAŃCZOWA BEZ MIKSERA – PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka rozmiar L
- 60 ml oleju
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 160 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- masło lub olej do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
- W misce mieszamy mokre składniki, mleko, jajka, olej, sok z pomarańczy, skórka z pomarańczy.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy od uzyskania jednolitej masy.
- Formę na babkę smarujemy masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Przestygniętą babkę udekorować cukrem pudrem.