Beza Pavlova

Beza Pavlova

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje!



Jak zrobić bezę pavlova?

Przepis na bezę Pavlova jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, dlatego nawet osoba zaczynająca swoją przygodę z wypiekami z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem.

Beza Pavlova z tego przepisu jest chrupiąca z zewnątrz i lekko piankowa w środku. Wypełniona bitą śmietaną i owocami tworzy wspaniały w smaku deser, który zachwyci każde podniebienie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy, smaczny i prosty w wykonaniu wypiek, beza Pavlova sprawdzi się idealne na każdą okazję.

BEZA PAVLOVA PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 2h pieczenia | Ilość porcji: 8

Składniki

  • 4 białka (rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • dowolne owoce (u mnie borówki i brzoskwinie)


Przygotowanie

Beza

  • Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm.
  • Białka (temp. pokojowa) przelewamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już sztywna i szklista, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy krótko do połączenia składników.
  • Pianę wykładamy na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarowujemy szpatułką i podnosimy boki.
  • Bezę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim deser do momentu, aż całkowicie wystygnie.

Krem

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem.
  • Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem.
  • Na koniec dekorujemy owocami.


Beza Pavlova przepis
Przepis na beza pavlova
Jak zrobić bezę Pavlova


Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na tort bezowy, który świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rocznice czy nawet chrzciny.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 31

Dodaj komentarz

15 − 14 =