Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje!
Jak zrobić bezę pavlova?
Przepis na bezę Pavlova jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników, dlatego nawet osoba zaczynająca swoją przygodę z wypiekami z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem.
Beza Pavlova z tego przepisu jest chrupiąca z zewnątrz i lekko piankowa w środku. Wypełniona bitą śmietaną i owocami tworzy wspaniały w smaku deser, który zachwyci każde podniebienie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy, smaczny i prosty w wykonaniu wypiek, beza Pavlova sprawdzi się idealne na każdą okazję.
BEZA PAVLOVA PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 min. + 2h pieczenia | Ilość porcji: 8
Składniki
- 4 białka (rozmiar L)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- dowolne owoce (u mnie borówki i brzoskwinie)
Przygotowanie
Beza
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm.
- Białka (temp. pokojowa) przelewamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie już sztywna i szklista, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy krótko do połączenia składników.
- Pianę wykładamy na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarowujemy szpatułką i podnosimy boki.
- Bezę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim deser do momentu, aż całkowicie wystygnie.
Krem
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem.
- Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem.
- Na koniec dekorujemy owocami.
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na tort bezowy, który świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rocznice czy nawet chrzciny.