Cebulaki to takie pizzerinki tylko z farszem z cebuli. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie, lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Z łatwością można zabrać je na wynos do pracy czy szkoły. Świetnie smakują również jako dodatek do zup. Przepis na cebulaki jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Jeśli macie ochotę na pysznego domowego cebulaka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
CEBULAKI PRZEPIS
Składniki (na 6 sztuk)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 20 g masła
- 4 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 3 cebule
- łyżeczka maku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
- Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko i dodać masło, cukier, sól, suche drożdże oraz mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez 60 minut do wyrośnięcia.
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawić solą oraz pieprzem i delikatnie podsmażyć, aby cebula zmiękła.
- Z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 części. Z każdego z nich uformować okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć farsz, a brzegi posmarować żółtkiem.
- Placki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypać je makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
Zapraszam do również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować te pyszne bułeczki z cebulą.