Chleb codzienny

Chleb codzienny


PROSTY I DOMOWY CHLEB CODZIENNY

Chleb codzienny to pyszne domowe pieczywo, idealne dla osób, które marzą o domowym, pachnącym chlebku. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, pięknie pachnie i świetnie smakuje. Chleb z tego przepisu ma chrupiącą skórkę i mięciutki, elastyczny miąższ. Nie kruszy się – doskonale sprawdzi się na śniadanie, czy jako dodatek do zup.

Ten domowy chleb codzienny można przygotować z prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest obłędny! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka.



CHLEB CODZIENNY – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 80 g mąki owsianej
  • 550 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • len i słonecznik do posypania


Wykonanie

  1. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę owsianą, sól, płatki owsiane, olej oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą robotą lub ręcznie.

  3. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i zostawiamy w misce, przykryte ściereczką na 40 minut w ciepłym miejscu.

  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy lnem i słonecznikiem.

  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.

  6. Po upieczeniu chleb zostawiamy na 10 minut w blaszce a następnie studzimy na kratce.


Chleb codzienny przepis
Przepis na chleb codzienny
Chleb codzienny przepis
prosty chleb codzienny
Chleb codzienny


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 789

Dodaj komentarz

trzy × pięć =