
PROSTY I DOMOWY CHLEB CODZIENNY
Chleb codzienny to pyszne domowe pieczywo, idealne dla osób, które marzą o domowym, pachnącym chlebku. Jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, pięknie pachnie i świetnie smakuje. Chleb z tego przepisu ma chrupiącą skórkę i mięciutki, elastyczny miąższ. Nie kruszy się – doskonale sprawdzi się na śniadanie, czy jako dodatek do zup.
Ten domowy chleb codzienny można przygotować z prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest obłędny! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka.
CHLEB CODZIENNY – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 80 g mąki owsianej
- 550 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- len i słonecznik do posypania
Wykonanie
- Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę owsianą, sól, płatki owsiane, olej oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą robotą lub ręcznie.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i zostawiamy w misce, przykryte ściereczką na 40 minut w ciepłym miejscu.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy lnem i słonecznikiem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu chleb zostawiamy na 10 minut w blaszce a następnie studzimy na kratce.




