Ciasto czekoladowo-wiśniowe to niesamowity deser, który smakuje fenomenalnie. Połączenie czekoladowego kremu z galaretką z dodatkiem wiśni oraz czekoladowego biszkopta do prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto czekoladowo-wiśniowe z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni i nie tylko.
Ciasto czekoladowo-wiśniowe wygląda bardzo efektownie, przez co pięknie prezentuje się na stole. Wzbudza zachwyt nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem. Po wypróbowaniu przepisu ciasto z pewnością zostanie z Wam na dłużej. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra, rodzinne spotkania i inne domowe imprezy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki nalewki czekoladowej (opcjonalnie)
GALARETKA
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda)
- 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu)
DODATKOWO
- posypka czekoladowa lub czekolada do dekoracji
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Całość miksujemy na szklista pianę.
- Kiedy białka będą już błyszczące i puszyste zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników.
- Przesianą mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Przekładamy do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
GALARETKA Z WIŚNIAMI
- Wiśnie odcedzamy z kompotu. Do kompotu dolewamy wodę, tak by łącznie było 600 ml płynu, całość podgrzewamy. W gorącym kompocie rozpuszczamy dwie galaretki wiśniowe, całość odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego kompotu dodajemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami przekładamy na jeden blat biszkopta, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA CZEKOLADOWA
- Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę oraz łyżkę kakao. Całość podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści w śmietance i stworzy jednolitą masę (można użyć blendera i delikatnie rozblendować powstałe grudki). Mieszankę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia w lodówce. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka z czekoladą się odpowiednio się schłodzą.
- Schłodzoną śmietankę czekoladową ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy likier czekoladowy (opcjonalnie).
- Gotową masę dzielimy na dwie części, jedną z nich wykładamy na galaretkę z wiśniami, dokładnie rozsmarowujemy. Wierzch przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy posypką czekoladową lub startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.