Ciasta makowe kojarzą mi się głownie ze świętami i zazwyczaj w sezonie świątecznym piekę je najczęściej. Najbardziej popularnym ciastem makowym jest oczywiście makowiec japoński, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Ciasto makówka, to kolejny smaczny wypiek makowy, który chciałabym Wam polecić.
Ciasto makówka to wypiek idealny na święta. Składa się z puszystego biszkoptu makowego, przełożonego masą na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki krystalicznej. Ciasto jest bardzo delikatne, niezwykle puszyste, wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto makówka jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą przygotowałam dla Was poniżej. Dla ułatwienia nagrałam także filmik, w którym zobaczycie krok po kroku cały etap przygotowania tego ciasta.
Ciasto makówka idealnie sprawdzi się szczególnie na święta, ale także na każdą inną nadarzającą się okazję. Będzie piękną dekoracją stołu w święta, idealnym dodatkiem do niedzielnej kawy czy poczęstunkiem, kiedy odwiedzą nas znajomi.
PRZEPIS NA CIASTO MAKÓWKA
Składniki
BISZKOPT MAKOWY
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g maku (ziarna)
- szczypta soli
MASA
- 1 galaretka krystaliczna
- 250 ml gorącej wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 60 g czekolady mlecznej
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, partiami dodajemy cukier.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
- Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- W kolejnym kroku dodajemy mak, delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa płaty.
- Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę.
- 3/4 przygotowanej masy rozprowadzamy na 1 płacie biszkopta. Masę przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę.
- Czekoladę mleczną ścieramy na tarce. Dekorujemy nią wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.