Słonecznikowiec to niezwykle smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie z masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem kajmaku oraz prażonego słonecznika. Całość wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto słonecznikowiec jest bardzo proste do zrobienia, nie jest pracochłonne. Możecie zabrać się za jego przygotowanie, nawet jeśli nie jesteście mistrzami cukiernictwa. Stosując się do poniższych wskazówek, na pewno wyjdzie idealne.
Słonecznikowiec to deser, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Pięknie prezentuje się na stole a co najważniejsze, świetnie smakuje. Zapraszam na przepis!
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 150 g słonecznika
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 1,5 łyżki żelatyny
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 100 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy masa zacznie robić się puszysta, ciągle ubijając, na wysokich obrotach stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejsza obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem cukru. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników. 1/3 przygotowanej masy odkładamy na bok.
- Do większej części masy dodajemy kajmak oraz prażony słonecznik. Mieszamy do połączenia składników.
- Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy na niego masę ze słonecznikiem, rozsmarowujemy po całej powierzchni. Masę przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Pozostałą masę wykładamy na biszkopt. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis bomba😉🙂
Jakie proporcje na większą blachę?
Proszę zwiększyć składniki o 1/3 🙂