Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto z rabarbarem na kefirze to pyszne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru z delikatną słodyczą i wilgotną strukturą ciasta. Przepis na ciasto z rabarbarem z keksówki jest nie tylko prosty, ale również szybki w przygotowaniu. Składniki do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie, a niektórzy z Was posiadają je w swojej kuchni. 



To ciasto z rabarbarem jest nie tylko delikatne, ale również bardzo lekkie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w lecie, jako słodki dodatek do kawy. Można je również zaserwować z dodatkiem lodów, co jeszcze podkreśli jego smak. Zapraszam na przepis!

Składniki

  • 3 jajka rozmiar L
  • 375 g kefiru
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 g rabarbaru
  • 2 garści migdałów


Wykonanie

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • Rabarbar umyć i pokroić w paseczki.
  • Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier wanilinowy i utrzeć na jasną i puszystą pianę. 
  • Zmniejszyć obroty miksera, wlewać powoli kefir i miksować do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 
  • Ciasto przełożyć do keksówki 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i udekorować migdałami. 
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. 


Ciasto z rabarbarem na kefirze przepis
Przepis na ciasto z rabarbarem na kefirze
Szybkie ciasto z rabarbarem na kefirze


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 179

Dodaj komentarz

18 − 6 =