Ciasto z rabarbarem na kefirze to pyszne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Łączy w sobie kwaśny smak rabarbaru z delikatną słodyczą i wilgotną strukturą ciasta. Przepis na ciasto z rabarbarem z keksówki jest nie tylko prosty, ale również szybki w przygotowaniu. Składniki do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie, a niektórzy z Was posiadają je w swojej kuchni.
To ciasto z rabarbarem jest nie tylko delikatne, ale również bardzo lekkie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w lecie, jako słodki dodatek do kawy. Można je również zaserwować z dodatkiem lodów, co jeszcze podkreśli jego smak. Zapraszam na przepis!
Składniki
- 3 jajka rozmiar L
- 375 g kefiru
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 g rabarbaru
- 2 garści migdałów
Wykonanie
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Rabarbar umyć i pokroić w paseczki.
- Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier wanilinowy i utrzeć na jasną i puszystą pianę.
- Zmniejszyć obroty miksera, wlewać powoli kefir i miksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do keksówki 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i udekorować migdałami.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka.