Ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast, które można przygotować bez konieczności włączenia piekarnika. Takie desery to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec lub mają obawy, że biszkopt im nie wyjdzie i nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni.
Ciasta bez pieczenia, do których możemy zaliczyć czekoladową krówkę, są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiąc je, mamy pewność, że wyjdzie idealne.
Ciasto krówka to bardzo smaczny deser na bazie masy budyniowej o smaku czekoladowym, maślanych herbatników oraz masy krówkowej z dodatkiem chrupiących orzechów. Brzmi bardzo ciekawie prawda? A jak smakuje! Przekonajcie się sami.
Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto o nazwie czekoladowa krówka. Jest ona błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ KRÓWKĘ BEZ PIECZENIA
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na czekoladową krówkę – pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia.
Składniki
- 850 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 250 g herbatników maślanych
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 szklanka posiekanych orzechów
Wykonanie
- Blaszkę o rozmiarze 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku.
- W 200 ml mleka wymieszać dwa budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia. Pamiętajcie, aby dokładnie wymieszać proszek budyniowy, by nie było gródek. Żelatynę wlać do ciepłego budyniu, całość wymieszać. Masę odstawić, by przestygła i nieco zgęstniała.
- Kiedy masa będzie odpowiednia, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie przykryć drugą warstwą herbatników.
- Masę krówkowa lekko podgrzać, by się lepiej rozprowadzała i posmarować nią herbatniki. Wierzch ciasta posypać orzechami.