Sernik to chyba jedno z najlepszych ciast, jakie znam. Na blogu możecie znaleźć wiele ciekawych przepisów na różnego rodzaju serniki. Tym razem przygotowałam pyszny czekoladowy sernik z bitą śmietaną. Jest bardzo smaczny, puszysty i kremowy. Ładnie wyrasta i nie opada.
Sernik przygotowałam na kakaowych herbatnikach, a wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Takie połączenie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sam przepis na czekoladowy sernik jest banalnie prosty, jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszny sernik czekoladowy z bitą śmietaną. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki
- 1 kg sera twarogowego na sernik President
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 6 jajek
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 12 herbatników kakaowych
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- wiórki czekoladowe
Wykonanie
- Ser z wiaderka wykładamy do miski, dodajemy żółtka, budynie czekoladowe (proszek), cukier wanilinowy. Całość mieszamy przy pomocy miskera.
- Następnie wlewamy olej oraz wsypujemy mleko w proszku, mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na bok.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Kiedy będą już odpowiednio szkliste, stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną masę, na przemian wlewając mleko.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
- Na herbatniki wylewamy przygotowaną masę serową.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Gotową śmietanę wykładamy na przestygnięty sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Całość wstawiamy do lodówki, by masa stężała.