Na pewno wiele z Was zna kopiec kreta. Pyszne ciasto z dużą ilością puszystego kremu i dodatkiem bananów. Ostatnimi czasy nachodziło mnie, by przygotować kopiec kreta w pucharku, gdyż mój mąż jest wielkim fanem tego ciasta.
Tak też się stało! Przygotowałam deser kopiec kreta, który zrobił wielką furorę na domowym przyjęciu. Ta forma podania jest dużo szybsza i prostsza niż tradycyjna wersja tego ciasta. Dodatkowo kopiec kreta w pucharku wygląda bardzo ciekawie i pięknie prezentuje się na stole. Idealny pomysł, by miło zaskoczyć gości. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
DESER KOPIEC KRETA – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie czarnych herbatników
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 50 g czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Herbatniki przekładamy do woreczka i za pomocą tłuczka do mięsa rozkruszamy.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do ubitej piany. Delikatnie mieszamy.
- Na dno 4 pucharków wykładamy połowę herbatników.
- Następnie przekładamy po łyżce masy i kolejno układamy plastry bananów, opierając je o ścianki pucharków. Pozostałe plastry bananów układamy wewnątrz pucharka. Następnie przekładamy pozostałą masę.
- Na wierzch przekładamy pokruszone herbatniki.
- Górę deserków dekorujemy plastrem banana.