Rosół to bardzo popularne, niedzielne danie. To nasza polska tradycja, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W brew pozorom to bardzo czasochłonne danie, ponieważ rósł musi się chwilę pogotować, aby był smaczny.
Zapraszam na mój domowy rosół drobiowo- wołowy, który przygotowuję tradycyjnie co niedzielę.
To wyjątkowo smaczna i uniwersalna zupa, którą możemy podawać z makaronem, zacierką czy lanymi kluskami. Domowy rosół to także świetna baza do innych smacznych zup.
Składniki:
- korpus, udka oraz skrzydełka z kurczaka
- 30 dag wołowiny z kością
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 liście selera
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- liście lubczyku
- pieprz, sól do smaku
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i zalewamy 5 litrami wody. Stawiamy na średniej mocy palnika. Podczas gotowania zbieramy pojawiające się szumowiny.
- Po ok. 15 minutach dodajemy pieprz, liście laurowe, czosnek, marchewkę, selera oraz pietruszkę.
- Cebulę przypalamy i również wrzucamy do rosołu.
- Po ok. godzinie gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz lubczyk, oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Podajemy z ulubionym makaronem.
- W wersji mojego męża z jajkiem na twardo 🙂
Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale posiada także cenne właściwości zdrowotne, sprawdźcie jakie: Dlaczego Rosół Jest Zdrowy?