Rosół to tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci. W Polsce tradycyjnie gotujemy rosół w niedzielę, co nie oznacza, że nie możemy go przygotować w inny dzień.
Ta aromatyczna i pyszna zupa zazwyczaj podawana jest z makaronem z dodatkiem marchewki oraz świeżych ziół. Rosół może być także bazą do wielu innych pysznych zup, np. pomidorowej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, domowy rosół drobiowy.
Składniki na rosół
- 1 kurczak lub jego części (skrzydełka, udka, korpus)
- 3,5 l wody
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- lubczyk
- sól do smaku
- makaron
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Opłukać pod bieżącą wodą.
- Wlać do garnka wodę, następnie umieścić w niej kurczaka.
- W międzyczasie przygotować wszystkie warzywa. Cebulę opalić na widelcu lub patelni.
- Po zagotowaniu wody zebrać szumowinę, następnie umieścić w garnku warzywa.
- Pogotować godzinę, następnie dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i lubczyk.
- Po kolejnej godzinie gotowania sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.
- Gotowy rosół podawać z makaronem i pokrojoną marchewką.
Smacznego!