Rosół drobiowy



Rosół to tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci. W Polsce tradycyjnie gotujemy rosół w niedzielę, co nie oznacza, że nie możemy go przygotować w inny dzień.

Ta aromatyczna i pyszna zupa zazwyczaj podawana jest z makaronem z dodatkiem marchewki oraz świeżych ziół. Rosół może być także bazą do wielu innych pysznych zup, np. pomidorowej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, domowy rosół drobiowy.

Składniki na rosół

  • 1 kurczak lub jego części (skrzydełka, udka, korpus)
  • 3,5 l wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • lubczyk
  • sól do smaku
  • makaron


Przygotowanie

  • Kurczaka pokroić i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Opłukać pod bieżącą wodą.
  • Wlać do garnka wodę, następnie umieścić w niej kurczaka.
  • W międzyczasie przygotować wszystkie warzywa. Cebulę opalić na widelcu lub patelni.
  • Po zagotowaniu wody zebrać szumowinę, następnie umieścić w garnku warzywa.
  • Pogotować godzinę, następnie dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i lubczyk.
  • Po kolejnej godzinie gotowania sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.
  • Gotowy rosół podawać z makaronem i pokrojoną marchewką.

Smacznego!



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 18

Dodaj komentarz

12 − cztery =