Drożdżówki z serem i dżemem

Drożdżówki z serem i dżemem

Rewelacyjne drożdżówki z serem i dżemem. Najlepiej smakują cieplutkie, prosto z piekarnika. Dzieciaki je wręcz uwielbiają, a ja chętnie je przygotowuję, wiedząc, że smakują. Takie domowe drożdżówki to fajna przekąska dla dzieci do szkoły, a także dla nas dorosłych, do pracy.



Drożdżówki z serem i dżemem są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, a przekonacie się sami, jakie są łatwe i smaczne.

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I DŻEMEM – PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml wody
  • 7 g drożdży instant 
  • szczypta soli
  • 40 g masła 

Nadzienie

  • 400 g sera białego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo

  • ulubiony dżem 


Wykonanie

  • Ser biały łączymy z żółtkami cukrem, cukrem wanilinowym. 
  • Mąkę przesiewamy przez sito. 
  • Ciepłe mleko łączymy z ciepłą wodą. Wsypujemy drożdże, mieszamy. Całość odstawiamy na 2-3 minutki.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku.  
  • Do mąki przelewamy mleko z wodą i drożdżami, masło, sól i cukier. Zagniatamy ciasto. Uformowane w kuleczkę ciasto pozostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  • Ciasto umieszczamy na stolnicy, wałkujemy na placek, wykrawamy okręgi przy pomocy większego kubka. Powinno wyjść około 20 kółeczek.
  • Na każdym kółeczku umieszczamy nadzienie serowe. Na nadzieniu, przy pomocy łyżeczki robimy wgłębienie, w które umieszczamy odrobinę dżemu.
  • Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku  w 180 stopniach przez około 20 minut. Grzanie góra-dół.


Drożdżówki z serem i dżemem
Drożdżówki z serem i dżemem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

14 − jedenaście =