Rewelacyjne drożdżówki z serem i dżemem. Najlepiej smakują cieplutkie, prosto z piekarnika. Dzieciaki je wręcz uwielbiają, a ja chętnie je przygotowuję, wiedząc, że smakują. Takie domowe drożdżówki to fajna przekąska dla dzieci do szkoły, a także dla nas dorosłych, do pracy.
Drożdżówki z serem i dżemem są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, a przekonacie się sami, jakie są łatwe i smaczne.
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I DŻEMEM – PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- 40 g masła
Nadzienie
- 400 g sera białego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo
- ulubiony dżem
Wykonanie
- Ser biały łączymy z żółtkami cukrem, cukrem wanilinowym.
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- Ciepłe mleko łączymy z ciepłą wodą. Wsypujemy drożdże, mieszamy. Całość odstawiamy na 2-3 minutki.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Do mąki przelewamy mleko z wodą i drożdżami, masło, sól i cukier. Zagniatamy ciasto. Uformowane w kuleczkę ciasto pozostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
- Ciasto umieszczamy na stolnicy, wałkujemy na placek, wykrawamy okręgi przy pomocy większego kubka. Powinno wyjść około 20 kółeczek.
- Na każdym kółeczku umieszczamy nadzienie serowe. Na nadzieniu, przy pomocy łyżeczki robimy wgłębienie, w które umieszczamy odrobinę dżemu.
- Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. Grzanie góra-dół.