Rogaliki Kinder z ciasta francuskiego to bardzo smaczna przekąska, uwielbiania przez nasze pociechy. My z mężem również chętnie po nie sięgamy, szczególnie do filiżanki kawy. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgam po ciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki.
Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie 5 minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki.
Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady, dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie Kinder czekolady (8 czekoladek)
- 1 żółtko
- 60 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Przekrawamy na 4 prostokąty, a następnie każdy z prostokątów dzielimy po przekątnej na dwa trójkąty. Na każdym trójkącie układamy Kinder czekoladę tak jak na załączonym poniżej zdjęciu.
- Każdy z kawałków zwijamy w rulonik, zlepiając boki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- Czekoladę roztapiamy z dodatkiem śmietanki kremówki w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie polewamy nią rogaliki.