Zapraszam wszystkich miłośników prostych przepisów na pyszne danie z kurczaka! Fileta z kurczaka w sosie porowym – bardzo smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe, które nie wymaga dużego nakładu pracy i dużej ilości czasu.
Filet z kurczaka duszony w sosie porowym jest bardzo delikatny i aromatyczny. Fajnie smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki. Danie to można zaserwować również z ryżem czy kasza. Przepis jest niesamowicie prosty, dlatego każdy z Was może brać się za przygotowanie tego dania, na pewno wyjdzie pyszne.
FILET Z KURCZAKA W SOSIE POROWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 por
- 250 ml bulionu
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa
Wykonanie
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Każdy z nich dzielimy na dwa cieńsze filety, przekrawając je wzdłuż. Każdy kawałek mięsa z obu stron posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką, oraz ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Delikatnie podsmażamy z obu stron.
- W międzyczasie pora kroimy w półkrążki.
- Na patelnię wlewamy gorący bulion, dodajemy pora. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 25 minut. Co jakiś czas można odkryć patelnię i polać kawałki mięsa bulionem.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i mieszamy do uzyskania kremowego sosu.
- Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką. Do fileta z kurczaka w porach idealnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty i marchewki.