Gnocchi z młodą kapustą

Gnocchi z młodą kapustą

Gnocchi z młodą kapustą, tak samo jak makaron z młodą kapustą to pyszne danie, które łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Będzie idealnym wyborem dla miłośników tradycyjnych polskich, jak i włoskich smaków.



Głównym składnikiem tego dania jest gnocchi, czyli małe włoskie kuleczki ziemniaczane, które świetnie komponują się z delikatnością młodej kapusty. To połączenie wydawać się może dość nietypowe, ale danie smakuje naprawdę świetnie!

Przygotowanie gnocchi z młodą kapustą zajmuje dosłownie 15 minut! Dlatego też danie to można śmiało zaliczyć do szybkich obiadów. Jeśli macie ochotę na skosztowanie czegoś nowego, zapraszam na pyszne gnocchi z młodą kapustą w moim wydaniu. Jestem pewna, że Wam również posmakuje. Smacznego!

PRZEPIS NA GNOCCHI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 150 g boczku w słupkach
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 250 g gnocchi
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie

  • Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na ćwiartki i drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i wstawić na gaz. Gotować około 6 minut. Po upływie czasu odcedzić.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelnię przełożyć boczek, cebulę i razem podsmażać.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce do dużych oczkach, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i podsmażyć.
  • W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli. Na gotującą się wodę wyłożyć gnocchi i gotować zgodnie z zaleceniem producenta. Po ugotowaniu odcedzić.
  • Na patelnię z cebulą, boczkiem i marchewką przełożyć kapustę, podsmażać razem kilka minut. Następnie dodać gnocchi, delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Gotowe danie udekorować świeżym szczypiorkiem.


Gnocchi z młodą kapustą przepis
Przepis na gnocchi z młodą kapustą
Gnocchi z młodą kapustą i boczkiem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

19 − 13 =