Gnocchi z młodą kapustą, tak samo jak makaron z młodą kapustą to pyszne danie, które łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Będzie idealnym wyborem dla miłośników tradycyjnych polskich, jak i włoskich smaków.
Głównym składnikiem tego dania jest gnocchi, czyli małe włoskie kuleczki ziemniaczane, które świetnie komponują się z delikatnością młodej kapusty. To połączenie wydawać się może dość nietypowe, ale danie smakuje naprawdę świetnie!
Przygotowanie gnocchi z młodą kapustą zajmuje dosłownie 15 minut! Dlatego też danie to można śmiało zaliczyć do szybkich obiadów. Jeśli macie ochotę na skosztowanie czegoś nowego, zapraszam na pyszne gnocchi z młodą kapustą w moim wydaniu. Jestem pewna, że Wam również posmakuje. Smacznego!
PRZEPIS NA GNOCCHI Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 150 g boczku w słupkach
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 500 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 250 g gnocchi
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na ćwiartki i drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i wstawić na gaz. Gotować około 6 minut. Po upływie czasu odcedzić.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelnię przełożyć boczek, cebulę i razem podsmażać.
- Marchewkę zetrzeć na tarce do dużych oczkach, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i podsmażyć.
- W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli. Na gotującą się wodę wyłożyć gnocchi i gotować zgodnie z zaleceniem producenta. Po ugotowaniu odcedzić.
- Na patelnię z cebulą, boczkiem i marchewką przełożyć kapustę, podsmażać razem kilka minut. Następnie dodać gnocchi, delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe danie udekorować świeżym szczypiorkiem.