Gołąbki z młodej kapusty
W sezonie wiosenno-letnim, w którym pełno nowalijek, powinniśmy sięgać nie tylko po młodą marchewkę, szczypiorek czy ziemniaki. Warto także wykorzystać młodą kapustę, z której można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, miększa i smaczniejsza.
Najbardziej popularnym daniem z kapusty są oczywiście gołąbki, które chyba każdy z nas uwielbia. Warto przygotować je w sezonie na młodą kapustę, ponieważ są one dużo smaczniejsze. Sam przepis na gołąbki z młodej kapusty jest bardzo prosty!
Do przygotowania gołąbków z młodej kapusty potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak młoda kapusta, mięso mielone, ryż, cebula i ulubione przyprawy. Takie gołąbki możemy serwować z dodatkiem ulubionego sosu, ja wybrałam pomidorowy na bazie passaty. Możecie także przygotować sos grzybowy czy pieczarkowy.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki z młodej kapusty. Pyszne i smaczne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sos
- 200 g passaty pomidorowej
- 400 ml bulionu lub wody
- 100 ml śmietany 18%
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne, duże liście. W dużym wysokim garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy kapustę. Gotujemy przez 8 minut. Gotową kapustę odstawiamy do ostygnięcia, po czym delikatnie odrywamy liście.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Całość doprawiamy pieprzem solą, oregano i majerankiem.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na odrobinie masła na złoty kolor. Dodajemy do garnka z ryżem i mięsem.
- Z każdego liście wycinamy twardą część. Następnie na środek liście nakładamy porcję farszu i zawijamy, Gołąbki układamy ciasto w naczyniu żaroodpornym.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku (oprócz śmietany) zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie do śmietany dodajemy odrobinę sosu, mieszamy, po czym całość wlewamy do garnka.
- Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Czy można dać więcej ryżu,dokładnie tyle ile mięsa?
Oczywiście, że można 🙂