Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Świetny pomysł na śniadanie, fajna przekąska w ciągu dnia, a także idealny deser. Jabłka w cieśnie naleśnikowym to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, każdy się nimi zachwyca. Naprawdę warto wypróbować ten szybki przepis!



Jabłka w cieście naleśnikowym są bardzo szybkie i tanie w przygotowaniu. Można je szykować przez cały rok, gdyż w naszym kraju jabłek pod dostatkiem! Są ekspresowe w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerzy. Zazwyczaj przygotowuję podwójną porcję, bo jak każdy zacznie łapać, to ekspresowo znikają. Moim zdaniem najlepiej smakują z cukrem pudrem. Wam również polecam taką wersję. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • cukier puder
  • olej


Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, wymieszać.
  • Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki jabłek obtaczamy w cieście i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika na rumiano z obu stron.
  • Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście naleśnikowym

Polecam Wam również inne ciekawe przepisy z jabłkami, jak na przykład:



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

2 × trzy =