Jajka po turecku
Jajka w każdej postaci stanowią świetny dodatek do posiłku na śniadanie, obiad czy kolację. Posiadają w sobie dużą zawartość białka, dzięki czemu dają nam uczucie sytości.
Jajka po turecku to świetny pomysł na smaczne śniadanie z nutą orientalną. Serwowane z dodatkiem grzanek smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA JAJKA PO TURECKU
Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek świeżego szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- 4 łyżki masła
- 1/2 papryki słodkiej
- grzanki z pszennego chleba lub bagietki
Wykonanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oraz posiekanym szczypiorkiem, dodaj szczyptę soli.
- Czynności z poniższych punktów – 3 i 4 robi się właściwie jednocześnie, aby wszystko było ciepłe.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Połóż sitko na talerzyku i wbij do sitka jajko. Pozwól odcieknąć nieco białku, pozostałą zwartą część przełóż do miseczki. Tak samo należy wykonać z drugim jajkiem. Następnie każde jajko skrop łyżeczką soku z cytryny. Do gotującej się wody dodaj delikatnie jedno jajko. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie ugotuj kolejne jajko.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj paprykę słodką. Całość mieszaj do połączenia składników, a następnie wyłącz palnik.
- Na talerz wyłóż jogurt naturalny, delikatnie na niego połóż jajka. Całość polej sosem maślano-paprykowym. Podawaj ze świeżo przygotowanymi grzankami.