
Kanapka z jajkiem w koszulce – prosty luksus na śniadanie
Bardzo często najprostsze połączenia smaków okazują się tymi najbardziej wyjątkowymi. Kanapka z jajkiem w koszulce to klasyka, która zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Spływające po chrupiącym pieczywie żółtko, delikatny smak świeżych dodatków i odrobina aromatycznych przypraw to super pomysł na śniadanie, które z pewnością posmakuje każdemu.
Kanapka z jajkiem w koszulce świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy zacząć dzień od czegoś pożywnego, ale jednocześnie lekkiego i eleganckiego. Kanapkę można przygotować w minimalistycznej wersji, tylko z jajkiem i pieczywem albo wzbogacić o awokado, szpinak, pomidory czy wędzonego łososia.
Płynne jajko to zdecydowanie klasyk kulinarny. Jest bardzo prostym sposobem na zdrowe i szybkie śniadanie. Jajko w koszulce nie jest skomplikowane w przygotowaniu, trzeba tylko pamiętać, by woda w garnku nie bulgotała, ponieważ całe białko się rozpadnie.
Dobór składników zależy od upodobań kulinarnych, my postawiliśmy na zdrową wersję tej przekąski.
PRZEPIS NA KANAPKĘ Z JAJKIEM W KOSZULCE
Składniki
- jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- pełnoziarnista bułka (w tym przypadku bułka z Lidla),
- pomidor,
- cebula,
- ogórek korniszony,
- kilka plasterków szynki,
- plaster sera mozzarella,
- musztarda,
- ketchup,
- bazylia.
Przygotowanie
- Garnek wypełniamy w 3/4 pojemności wodą, dodajemy sól. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz, robimy wir za pomocą łyżki i wbijamy jajko. Delikatnie łyżką staramy się białkiem obtoczyć żółtko.
- Gotujemy 4-5 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Bułkę rozkrawamy, kładziemy na nią szynkę i ser, a następnie podpiekamy w tosterze lub piekarniku.
- Warzywa kroimy (wystarczą 2-3 plasterki). Podpieczoną bułkę smarujemy musztardą i ketchupem. Wykładamy bazylią i skrojonymi warzywami. Gotowe jajko kładziemy na warzywa przykrywamy bułką. Smacznego!
