Kurczak w sosie koperkowym to szybkie i smaczne danie obiadowe. Jest bardzo aromatyczny, delikatny i pyszny. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Kurczak w sosie koperkowym to potrawa, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.
Przepis na kurczaka w sosie koperkowym jest bardzo prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu. Do sosu dodałam startą na tarce marchewkę oraz pora. Warzywa te idealnie podkreślają smak całego dania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Do kurczaka w sosie koperkowym idealnie pasuje surówka z młodej kapusty.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- kilka gałązek świeżego koperku
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półkrążki. Na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu podsmażyć marchewkę z porem. Przełożyć do kurczaka, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
- W odrobinie zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do sosu, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać 2 łyżki śmietanki kremówki, wymieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.