Przepisów na kurczaka nigdy dość! Dziś zaprezentuję Wam prosty przepis na kurczaka w sosie własnym. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste i szybie i nie wymaga skomplikowanych składników.
Kurczak w sosie własnym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie delikatne i mięciutkie a sos aromatyczny i pyszny. Danie to idealnie pasuje do tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Jeśli macie ochotę na smaczne i szybkie danie z kurczaka, zapraszam na przepis!
KURCZAK W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka. Przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć.
- Marchewkę obrać, pokroić w półkrążki.
- Do podsmażonego mięsa wlać około 250 ml wody, dodać marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię i mieszać do momentu zgęstnienia sosu. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.