Kurczak w sosie własnym

Kurczak w sosie własnym

Przepisów na kurczaka nigdy dość! Dziś zaprezentuję Wam prosty przepis na kurczaka w sosie własnym. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste i szybie i nie wymaga skomplikowanych składników. 



Kurczak w sosie własnym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie delikatne i mięciutkie a sos aromatyczny i pyszny. Danie to idealnie pasuje do tradycyjnych ziemniaków, ryżu czy kaszy. Jeśli macie ochotę na smaczne i szybkie danie z kurczaka, zapraszam na przepis!

KURCZAK W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypiorek do dekoracji


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka. Przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć.
  • Marchewkę obrać, pokroić w półkrążki.
  • Do podsmażonego mięsa wlać około 250 ml wody, dodać marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię i mieszać do momentu zgęstnienia sosu. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.


Kurczak w sosie własnym przepis
Przepis na kurczaka w sosie własnym
Kurczak w sosie własnym przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 12

Dodaj komentarz

10 − dziesięć =