Leczo z parówkami to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. To pyszne danie jest proste i tanie w przygotowaniu oraz bardzo sycące!
Leczo to smaczne danie, które łączy w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Można przygotowywać je przez cały rok. Przepisów na leczo jest tyle, ile jego wielbicieli. Tutaj zaprezentuję wam prosty przepis na szybkie leczo z parówkami. Do tego pyszna kromka chleba z chrupiącą skórką i nic więcej do szczęścia nie trzeba!
LECZO Z PARÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania: 1 godzina | Porcje : 4
Składniki
- 250 g parówek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 400 g pomidorów z puszki
- 250 ml bulionu
- 200 g pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
- Następnie wrzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do odparowania wody.
- Kolejno na patelnię dodać pokrojone w plasterki parówki. Delikatnie podsmażyć.
- Papryki pokroić w słupki i przełożyć na patelnię. Dusić kilka minut.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka. Wlać zblendowane pomidory z puszki, dodać ogórki konserwowe pokrojone w plasterki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać.
- Następnie dodać paprykę słodką w proszku i wlać bulion.
- Całość dokładnie przemieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
Poniżej mamy dla was jeszcze krótki filmik, w którym możecie zobaczyć z cały proces z przygotowania leczo z parówkami.