Makowiec z masą czekoladową to bardzo ciekawa propozycja na święta. Przygotowany jest z sypkiego maku, który gotuje się na mleku. Kiedy napęcznieje, delikatnie odciska się go z nadmiaru mleka, a następnie przepuszcza przez maszynkę. Uważam, że makowiec z samodzielnie przygotowanego maku smakuje o wiele lepiej, już te z gotowego maku z puszki. Jak sami widzicie, proces przygotowania maku wcale nie jest trudny, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania go samodzielnie.
Makowiec dodatkowo przełożony jest masą czekoladową oraz udekorowany polewą. Całość smakuje naprawdę świetnie. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, a zarazem puszyste. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Takie ciasto makowe z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach podczas świąt, ale także innych rodzinnych spotkań.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto makowe z kremem czekoladowym. Szybki i smaczny wypiek, idealny na święta i nie tylko. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!
Polecam Wam także inne ciasta makowe z mojego bloga:
PRZEPIS NA CIASTO MAKOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ
Składniki
CIASTO MAKOWE
- 400 g maku
- 200 g masła
- 200 g kaszy manny
- 250 g cukru pudru
- 8 jaj
- 2 szklanki mleka
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki (opcjonalnie)
KREM CZEKOLADOWY
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
CIASTO MAKOWE
- Mak przesypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do spęcznienia na ok. 30-40 minut. Po upływie czasu odciskamy mak z nadmiaru mleka. Następnie przepuszczamy przez maszynkę.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem. Następnie, ciągle miksując, dodajemy żółtka.
- Nadal miksując, dodajemy stopniowo zmielony mak, następnie kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Kolejno do masy makowej dodajemy starte na tarce jabłka, całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Do przygotowanej masy dodajemy rodzynki. Jeśli nie lubicie, można je pominąć. Ja dodałam około dwie garście.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
KREM CZEKOLADOWY
- Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej kostki czekolady oraz masło.
- Całość mieszamy rózgą kuchenną, do momentu połączenia składników.
- Po przestygnięciu powstały krem wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Następnie schłodzony krem ucieramy za pomocą miksera.
POLEWA CZEKOLADOWA
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kolejno dodajemy do niej masło oraz mleko, całość mieszamy.
Wykonanie
- Przygotowany placek makowy przecinamy na dwa blaty.
- Na jeden z nich wykładamy przygotowaną masę czekoladową. Następnie przykrywamy drugim blatem.
- Wierzch ciasta dekorujemy przygotowaną polewą czekoladową.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.