Młoda kapusta z kiełbasą to danie, które szykuję kilka razy w sezonie na młodą kapustę. Uwielbiam wykorzystywać sezonowe warzywa i korzystać z nich, póki sezon w pełni!
Młoda kapusta duszona z kiełbasą to bardzo proste w przygotowaniu danie, które składa się z kilku prostych składników. Obowiązkowo młoda kapusta, marchewka, cebulka i kiełbasa. Można jeszcze dodać odrobinę smażonego boczku. Całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i czuć w nim wiosnę! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z KIEŁBASĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 200 ml bulionu (lub wody)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę.
- Kiełbasę kroimy w półplasterki, przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Podsmażamy kilka minut.
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół i drobno siekamy.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy bulion. Ilość bulionu możecie zwiększyć bądź zmniejszyć. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Do garnka wrzucamy również ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.
- Gotową kapustę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem można udekorować świeżym koperkiem.