Cudowne połączenie budyniowego kremu z dodatkiem chrupiącego ciasta takie cechy posiada słynna napoleonka. Tym razem zaprezentuję Wam uproszczoną wersję z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego i budyniu.
Napoleonka na cieście francuskim to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów.
Wypiek ten jest delikatny, puszysty i chrupki, idealny do kawki, a także jako poczęstunek dla gości. Śmiało może także zagościć na świątecznym stole.
PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA CIEŚNIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego
- 3 budynie śmietankowe
- 5 szklanek mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obie porcje ciasta francuskiego rozwijamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Jedno ciasto kroimy nożem w kwadraciki (robimy na nim szachownicę). Wszystko po to, aby całe ciasto się lepiej kroiło po upieczeniu i ładniej wyglądało. Co do wielkości kwadracików, to wybieramy taką, jakie chcemy mieć później kawałki ciasta.
- Ciasto pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jest to 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
- Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Ucieramy masło, przed ok. 3 minuty, następnie małymi porcjami dodajemy zimny budyń.
- Powstałą masę wykładamy na pierwszą warstwę ciasta francuskiego i przykrywamy ją wyciętymi kwadracikami.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mega!! Szybka, smaczna!