Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe nazywane także potocznie jako ogórki korniszony to obowiązkowy punkt na liście przetworów. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, smaczna przekąska, a także na kanapkę. Z dodatkiem ogórków konserwowych można także przygotować wiele smacznych sałatek.
Niektórzy z nas kupują ogórki konserwowe w sklepach. Zachęcam Was jednak, do przygotowania ich samodzielnie, są o wiele smaczniejsze. Przepis na ogórki konserwowe jest bardzo łatwy i sprawdzony. Korzystam z niego od lat, a ogórki zawsze wychodzą idealne, nie za słodkie i nie za kwaśne.
Przepis na ogórki konserwowe gości w naszym domu od lat. Zawsze korzystamy z tego samego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Zapewne większość z Was posiada swoje rodzinne przepisy na domowe ogórki konserwowe, jednak zachęcam Was do wypróbowania mojej receptury, ponieważ ogórki wychodzą naprawdę rewelacyjne.
Przepis na ogórki konserwowe jest idealny, ponieważ ogórki nie wchodzą ani za słodkie, ani za kwaśne, są idealne! Perfekcyjnie wyważona zalewa do ogórków sprawia, że ogórki są odpowiednio chrupkie i delikatne.
PRZEPIS NA OGÓRKI KONSERWOWE
Poniżej zaprezentuję Wam tradycyjny przepis na ogórki konserwowe, które przygotowuję co roku w swoim domu. Nie wyobrażam sobie nie mieć kilkunasty słoiczków tych pysznych ogórków w swojej spiżarni.
Ogórki konserwowe to obowiązkowe przetwory, które powinien posiadać każdy z Was. Gorąco zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na ogórki konserwowe.
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3 litrowe słoiki
ZALEWA
- 1,5 l wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 250 ml octu 10%
DODATKI
- 3 gałązki kopru
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki gorczycy białej
- 9 ziarenek ziela angielskiego
- 12 ziarenek pieprzu
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- kawałek chrzanu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
- Przygotować trzy słoiki, każdy z nich dokładnie umyć i wyparzyć.
- Na dnie każdego ze słoików umieścić przyprawy oraz gałązkę kopru.
- Ogórki ułożyć w słoikach pionowo, jasną stroną do góry. Między ogórki powciskać kawałki marchewki, czosnek oraz kawałek cebuli.
- Na górze można ułożyć kilka ogórków na płasko.
- Składniki na zalewę zagotować, zalać nią słoiki i zakręcić. Pasteryzować przez 4 minuty, licząc od momentu zagotowania wody w garnuszku.
Jak pasteryzować ogórki konserwowe?
- Słoiki wstawić do dużego garnka i zalać wodą. Woda powinna sięgać 1-2 cm przed nakrętkę słoików. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, doprowadzając do zagotowania. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 4 minuty. Po upływie czasu wyjmujemy słoiki i odstawiamy do góry dnem do całkowitego przestygnięcia.
- Następnie przenosimy ogórki do piwnicy lub spiżarki.