Pasty jajeczne to mój ulubiony dodatek do pieczywa. Są bardzo smaczne, pożywne i co ważne bardzo łatwo się je robi. Dziś mam dla was przepis na pastę jajeczną z porem i żółtym serem, która stała się moim numerem jeden, jeśli chodzi o pasty kanapkowe.
Pasta jajeczna z porem i żółtym serem to świetne połączenie, które posmakuje każdemu. Pasta jest wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna i aromatyczna. Taką pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu nawet przez kilka dni, dlatego warto przygotować jej więcej i mieć fajny dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację.
PASTA JAJECZNA Z POREM I ŻÓŁTYM SEREM PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 100 g żółtego sera
- 1 średniej wielkości por
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
2. Pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na łyżce masła przez kilka minut.
3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczach.
4. Przygotowane składniki przełóż do miseczki i dodaj majonez.
5. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Smacznego!