Pasta kanapkowa z łososiem to świetne smarowidło, idealne na kanapki i nie tylko. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie 3 podstawowych składników, którymi jest oczywiście łosoś, świeży ogórek oraz śmietankowy serek.
Taką pastę z wędzonego łososia można przygotować w dosłownie 5 minut. Jej dodatek do śniadania sprawi, że będzie smakować ono rewelacyjnie. Dodatkowo taka pasta z łososia to samo zdrowie!
Domowa pasta z łososia idealnie sprawdzi się na kanapki, ale także można zaserwować na bagietce w formie przekąsek, czy zawinąć w tortillę. W każdej wersji smakuje równie dobrze.
PASTA KANAPKOWA Z ŁOSOSIEM – PRZEPIS
Składniki
- 100 g łososia wędzonego
- 1 ogórek świeży
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g kremowego serka typu Almette
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Łososia rozdrabniamy, drobno siekamy na desce, za pomocą noża.
- Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
- Do miski przekładamy ogórka oraz łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. Kolejno dodajemy serek (u mnie ziołowy), szczyptę soli, pieprzu i mieszamy, do połączenia składników.
- Serwujemy ze świeżym pieczywem.