Nie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. To tradycyjne polskie danie jest uwielbiane przez każdego. Nic dziwnego, pierogi ruskie są naprawdę przepyszne.
Pierogi ruskie to specjalność każdej babci i mamy, a także barów mlecznych. Z pewnością każdy z Was nie raz w życiu jadł pierogi. Niby każde przygotowywane były na takie samej zasadzie, a zawsze smakowały inaczej.
Przepis na pierogi ruskie jest wręcz banalny, ale musimy odpowiednio dobrać składniki, aby ciasto było delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierogi ruskie mojej mamy.
FARSZ:
Składniki:
- 250g twarogu
- duża cebula – 300 g
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 płaskie łyżki masła
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie.
- Tłuczemy za pomocą tłuczka. Odstawimy do przestudzeniu.
- Cebule obieramy i szatkujemy, smażymy na maśle.
- Ser rozdrabniany przy pomocy widelca.
- Cebule i ser przesypujemy do ziemniaków i dokładnie tłuczemy.
CIASTO
Składniki
- 300 g mąki,
- 125 ml WRZĄCEJ wody
- jajko
- szczypta soli
- łyżka masła
Przygotowanie
- Mąkę pszenną typu 450 przesiewamy przez sito.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, sól i masło. Dodajemy całość do mąki.
- Stopniowo dolewamy wrzącą wodę, początkowo mieszamy delikatnie szpatułką.
- Po pewnym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Jak ciasto odchodzi od brzegów naczynia, to przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a następnie nakładamy farsz.
Mmm.. smak dzieciństwa
Przekonałaś mnie. Zrobię w przyszłym tygodniu.
Wyszły przepyszne🙂