Chrupiące placki ziemniaczane to klasyk kuchni polskiej i danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Są nie tylko pyszne, ale i niezwykle proste w przygotowaniu ze względu na krótką listę składników.
Dzisiaj mam dla Was przepis na bogatszą wersję placuszków, a dokładnie placki ziemniaczane z mięsem mielonym. W takiej wersji placki są bardziej sycące i zaspokoją głód na dłużej.
Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego są soczyste i chrupiące. Znakomicie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Zapraszam na przepis i jak zwykle zachęcam do wypróbowania.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: około 12 sztuk
Składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.
- Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce. Przełożyć do startych ziemniaków.
- Następnie do warzyw dodać mięso mielone, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz słodką paprykę. Wymieszać.
- Kolejno wbić jajko i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie wymieszać do połączenia.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładać łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zarumienienia.
A poniżej wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym.