Przekąski z ciasta francuskiego z szynką to idealny pomysł na smaczną przystawkę. Czas samego przygotowania takiego smakołyku to dosłownie 5 minut, później około 12 minut pieczenia, co łącznie daje nam około 17 minut i przekąski gotowe.
Takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego będą idealnym pomysłem na domowe imprezy. Przepis na ich przygotowanie jest banalnie prosty, a każdy je uwielbia, ponieważ smakują naprawdę świetnie. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Można je serwować z ulubionymi sosami czy z ketchupem. Zapraszam na przepis!
Zachęcam Was także do wypróbowania innych ciekawych przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego:
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Łódeczki z ciasta francuskiego
- Koperty z ciasta francuskiego
- Mini zapiekanki z ciasta francuskiego
PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I SZYNKI – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g żółtego sera
- 18 plastrów okrągłej szynki
- majonez
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Następnie dzielimy na pół, wzdłuż dłuższego boku, a później na małe prostokąty, mi wyszło ich 12.
- Każdy prostokąt smarujemy odrobiną majonezu, a następnie posypujemy papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym.
- Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie na każdy kawałek ciasta wykładamy odrobinę sera.
- Plastry szynki dzielimy na połówki. Na każdy kawałek ciasta francuskiego kładziemy 3 kawałki szynki.
- Całość wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 12 minut, grzanie góra-dół.