Przepis na Pyszne Domowe Pączki

źródło: pexels.com


Domowe pączki smakują najlepiej. Puszyste, delikatne i mega miękkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.  Chcecie poznać najlepszy przepis na domowe pączki? Jeśli tak, zapraszamy poniżej!

Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej. W tym przypadku miskę, z wcześniej przygotowanym i zagniecionym ciastem, przykrywamy folią i wykładamy do lodówki. Na drugi dzień, formujemy z niego pączki i pozostawiamy, aby wyrosły.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 50 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Letnie mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i około 5 łyżkami mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jajko, żółtka i resztę cukru ubijamy w kąpieli wodnej. Miskę z masą wykładamy na garnek z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna garnka) ucieramy wszystko aż do uzyskania gęstej masy.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, następnie wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy wcześniej roztopione masło, pod koniec wyrabiania wlewamy spirytus.

Misę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra. Wykrawamy okręgi przy użyciu szklanki, nadziewamy dżemem i formujemy kuleczki.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − 10 =