Domowe pączki smakują najlepiej. Puszyste, delikatne i mega miękkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Chcecie poznać najlepszy przepis na domowe pączki? Jeśli tak, zapraszamy poniżej!
Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej. W tym przypadku miskę, z wcześniej przygotowanym i zagniecionym ciastem, przykrywamy folią i wykładamy do lodówki. Na drugi dzień, formujemy z niego pączki i pozostawiamy, aby wyrosły.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży,
- 500 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka spirytusu,
- 250 ml mleka
Dodatkowo:
- ulubiony dżem
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Letnie mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i około 5 łyżkami mąki. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajko, żółtka i resztę cukru ubijamy w kąpieli wodnej. Miskę z masą wykładamy na garnek z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna garnka) ucieramy wszystko aż do uzyskania gęstej masy.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, następnie wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy wcześniej roztopione masło, pod koniec wyrabiania wlewamy spirytus.
Misę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 centymetra. Wykrawamy okręgi przy użyciu szklanki, nadziewamy dżemem i formujemy kuleczki.